Czosnek

Kolejny starszy post:

Nie znalazłem wiedzy dotyczącej różnic działania czosnku na cukrzycę różnych typów, więc zakładam, że działa podobnie w obu przypadkach. Jeżeli jest to błędne założenie, proszę o korektę. Jednak czytając różnego rodzaju nowinki dotyczące cukrzycy, znalazłem artykuł, który stwierdza, że różnice między cukrzycą typu 1 i 2 są znacznie mniejsze niż dotychczas sądzono. To skłania mnie do równorzędnego traktowania wiedzy na temat diety w obu rodzajach cukrzycy. Myślę, że w najgorszym przypadku dane zioło/warzywko nie zadziała lub zadziała bardzo słabo, ale raczej nie zaszkodzi.
Przejdźmy więc do czosnku.  Działanie:
  1. obniża poziom cholesterolu we krwi (bardzo ważne w cukrzycy)
  2. reguluje trójglicerydy
  3. pomaga leczyć arteriosklerozę
  4. działa przeciwcukrzycowo (nie mam danych, jak to się odbywa)
  5. działa grzybobójczo i drożdżobójczo (ważne w cukrzycy)
  6. wspomaga leczenie grypy, przeziębień
  7. obniża ciśnienie krwi
  8. usuwa pasożyty z układu pokarmowego
  9. jest antyoksydantem
  10. wzmacnia układ immunologiczny
  11. usuwa infekcje układu oddechowego
Jak widać, czosnek potrafi zdziałać cuda. Najważniejszym składnikiem czosnku jest aminokwas - allicyna. Podobno niektóre tabletki czosnkowe go nie zawierają. Żeby mieć najwyższej jakości pokarm, najlepiej jeść czosnek świeży. Prawdopodobnie czosnek gotowany ma te same własności co czosnek surowy. Ja używam go (od niedawna) tak, że kroje na cieniutkie plasterki i kładę na pieczywo, pod wędlinę czy ogórka. Poprawia smak i chyba nie powoduje nieprzyjemnego zapachu z ust, ale to muszę jeszcze dokładniej sprawdzić. Do obiadu wkrajam go do surówki, lub np. dorzucam do duszonej ryby.

Komentarze

Popularne posty